Algemeen

Voor- en nadelen van “the internet of things”

“The internet of things”, of in oer-hollands, “het internet der dingen” is een term van de afgelopen jaren. Het ontstond al eerder, maar de visie op deze term is de afgelopen jaren veranderd. Het wordt tegenwoordig gedefinieerd als “Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen”. Wij mensen zijn natuurlijk al volledig verbonden met het internet, met name door onze smartphones en andere devices. Op Facebook posten we wat we aan het doen zijn, op LinkedIn waar we werken. Maar ookal gebruik je helemaal geen social media, dan nog is te achterhalen wie je bent, waar je bent en wat je aan het doen bent.

Maar “the internet of things” gaat niet alleen over ons; het gaat over alledaagse apparaten die we gebruiken. Ineens heeft onze wasmachine, verwarming en zonnescherm ook een wifi verbinding. Wat kunnen we ermee en waar zitten de gevaren?

Voordeel: gebruiksgemak

Een groot voordeel, en voor veel mensen ook de reden waarom er alledaagse apparaten tegenwoordig verbonden zijn met wifi, is het gebruiksgemak. Je hoeft niet meer op te staan om muziek aan te zetten of om de wasmachine aan te zetten. Maar niet alleen in huis is “the internet of things” erg handig, ook in het bedrijfsleven wordt het veel gebruikt. Hele bedrijfsprocessen kunnen op wifi werken en met elkaar verbonden zijn. Dit zorgt ervoor dat veel processen geautomatiseerd kunnen worden en dat er dus geld en tijd bespaard kan worden, wat voor veel bedrijven erg prettig is.

Nadeel: problemen en beveiliging

Er zijn zeker ook nadelen aan “the internet of things”. Bedenk je maar eens hoe vaak je nu wifi problemen hebt. Hoe vaak moet je die wifi problemen oplossen? Dat gebeurt best vaak. Beeld je eens in wat er gebeurt als alles in je huis aangesloten is op wifi, en je deze problemen ervaart. Niets doet het meer; je wasmachine draait niet meer en je muziek stopt met spelen. Dat is hoogstens erg vervelend en vaak snel opgelost. Je probeert het een en ander of belt je provider. Maar voor grote bedrijven ligt dit anders. Ze zijn vatbaarder voor hackers met verkeerde bedoelingen die het hele wifi netwerk plat kunnen leggen en zo in kunnen breken en allerlei belangrijke en geheime gegevens kunnen achterhalen.

De beveiliging van belangrijke wifi netwerken wordt gelukkig wel steeds beter, waardoor steeds minder bedrijven zo’n groot risico lopen.