Gadgets

Tips om slimmer te printen

We printen heel veel met zijn allen. Meer dan de helft van de geprinte documenten wordt echter nooit gelezen. Dat is natuurlijk zonde van de grondstoffen. Tijd voor wat bespaartips dus! Dat is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De digitalisering van alles wat we doen, betekent nog niet meteen dat we ook minder printen. Er blijft ruimte voor verbetering en daarom vind je in dit artikel tips waarmee je milieubewuster kunt gaan printen. 

Print selectief

Van grote documenten wil je soms maar een beperkt aantal pagina’s afdrukken. Bepaal zelf welke pagina’s je op papier wilt en welke niet. In het afdrukvenster van Word vind je een vak voor het aangepast afdrukbereik. In plaats van alle pagina’s afdrukken typ je de paginanummers gescheiden door een komma, bijvoorbeeld: 4, 8 om de pagina’s 4 en 8 af te drukken. Kies je 4-8 dan worden pagina’s 4 tot en met 8 afgedrukt. Bij Refurbished Printer geven ze dit ook altijd als tip mee. 

Hou je bestanden digitaal

Wil je documenten onderweg lezen, dan hoef je ze niet uit te printen. Je kunt bestanden ook via een tablet of via je telefoon openen. Deze mobiele toestellen lezen namelijk ook gewone pdf’s en Office-bestanden. Bovendien kun je er zelfs vaak ook nog aantekeningen in maken. Heel erg handig dus en zo is het printen van het bestand niet meer nodig. 

Inktcartridges inleveren

Inktcartridges zijn gemaakt van plastic en ze hebben een chip in zich. De belangrijkste grondstoffen van inkt zijn petroleum en chemicaliën. Gooi daarom je lege inktcartridges niet zomaar weg. Er zijn bedrijven die ze weer kunnen verwerken tot nieuwe producten of ze vullen ze opnieuw met inkt en dan heb je weer nieuwe inktcartridges. 

Let op wat voor papier je gebruikt

Bij milieuvriendelijk zijn, hoort ook milieuvriendelijk papier gebruiken. Traditioneel wordt papier gebleekt met chloor. Dit is niet goed voor het milieu. Je kunt daarom het beste 100% chloorvrij en gerecycled papier gebruiken. Dit is veel beter voor het milieu terwijl je het verschil zelf bijna niet zal gaan merken.