Websites

De algemene voorwaarden: van groot belang

Ieder bedrijf heeft te maken met algemene voorwaarden. Dit zijn namelijk de kleine lettertjes bij een bestelling of het aannemen van een dienst. Je kunt het dus zien als de regels die je als ondernemer hanteert en waarmee de klant akkoord moet gaan voor het plaatsen van een bestelling. Het is als het ware een aanvulling op de koopovereenkomst. Echter weet je vaak niet precies waar je op moet letten. Met behulp van software van onder andere Rocket Lawyer word je daarom op weg geholpen. Maar wat zijn nou de belangrijkste zaken om in het achterhoofd te houden als je deze voorwaarden opstelt?

 

Alle afspraken in de algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden is een aanvulling op de overeenkomst die je met een ander sluit. Je kunt de algemene afspraken vastleggen. Je mag hierbij niet uitwijken naar de kernbepalingen, maar moet het bij de algemene zaken houden. Zo kun je bijvoorbeeld geen voorwaarden opnemen over de uitvoering van de dienst of de garanties die worden gesteld bij een bepaald product. Denk daarbij wel aan betaaltermijnen, aansprakelijkheid, incassokosten en levertijd. Al deze zaken gelden namelijk voor alles wat je binnen jouw onderneming uitvoert, dus kunnen algemeen op papier worden gezet.

 

Loop geen enkel risico

Het lijkt in eerste instantie niet nodig om de algemene voorwaarden op te stellen, maar het kan wel veel voordelen opleveren. Als ondernemer wil je immers geen risico lopen. Door bepaalde zaken op te nemen in deze voorwaarden kun je de risico’s zoveel mogelijk beperken. Je bent hiermee ook gelijk transparant naar de klant. Iedereen ziet in een oogopslag wat de voorwaarden zijn en je hebt hierdoor ook niet te maken met nieuwe contracten. De algemene bepalingen kunnen namelijk in een keer doorgenomen worden en alle zaken die bij bepaalde producten of diensten horen, staan weer bij deze producten en diensten. Zo blijft het ook gelijk overzichtelijker voor alle partijen.

 

Juridische conflicten vermijden

De algemene voorwaarden kunnen ook veel juridische conflicten vermijden. Veel geschillen beginnen namelijk bij het ontbreken van deze voorwaarden. Het geld is er niet op tijd, de garantieperiode is niet bekend waardoor klanten alsnog een beroep doen op garanties en indien er iets kapot gaat, ben je vaak verantwoordelijk als ondernemer. Voor ZZP’ers en MKB’ers is het daarom noodzakelijk om dit document opgesteld te hebben. Daarbij ben je ook niet veel tijd kwijt om het document samen te stellen. Stel snel je document op bij Rocket Lawyer. Je hoeft jezelf alleen maar een aantal vragen te beantwoorden, waarna de generator het document samenstelt.

 

De rechten en plichten in de algemene voorwaarden

Voor jou als ondernemer is het daarom verstandig om voor de algemene voorwaarden te gaan zitten. Je hebt hierdoor alles bij de hand en kunt risico’s zoveel mogelijk beperken. Tevens kennen alle partijen de rechten en plichten die komen kijken bij de aankoop van producten en diensten, waardoor er ook op teruggevallen kan worden indien nodig. Uiteindelijk ga je merken dat het alleen maar voordelen op kan leveren en je jezelf bezig kunt houden met andere onderdelen van de bedrijfsvoering.