Trainingen

Tips bij het sollicitatiegesprek als ICT-er

U heeft een motivatiebrief geschreven en gesolliciteerd bij jouw droombaan. Dan komt dat telefoontje of mailtje je mag op gesprek komen. Top! Nu komt het laatste obstakel om te overwinnen en jouw droombaan te behalen. In dit artikel geven we jou wat tips om er voor te zorgen dat jij die droombaan binnen harkt.

Overtuig de sollicitatie afnemer met inhoud

De recruiter heeft jouw CV gelezen en je motivatiebrief, nu moet je dit gaan uitleggen tijdens het gesprek. Zorg ervoor dat je in het gesprek duidelijk je kwaliteit laat horen dat is waarvoor je op gesprek mag komen namelijk! Vertel daarbij waarom jouw kwaliteiten een toegevoegde waarde geven aan het team zodat ze je niet kunnen laten gaan.  Vaak wordt ook gevraagd naar je achtergrond dus vertel over je grootste projecten waarbij jouw rol centraal stond.

Een motiverende match

Je kwaliteit mogen dan matchen met de functie, maar vergeet niet je motivatie. Het is tenslotte jouw droombaan want jij wilt daar werken voor die functie. Laat de passie zien voor je werk en voor het bedrijf en waarom jij en het bedrijf zo goed matchen.

Laat zien dat je kunt communiceren

Het is duidelijk dat je kennis bezit voor het vak, maar communiceren is ook van groot belang in de ICT. Denk maar is na wanneer je een klant moet helpen zonder technische achtergrond. Zorg ervoor dat je juist die klant kan uitleggen hoe en wat.

 Een goede voorbereiding is een stapje voor

Alles wat eerder in dit artikel is verteld helpt je bij een goede voorbereiding. Dit is namelijk cruciaal voor je gesprek. Misschien wel de grootste irritatie bij recruiters is wanneer een sollicitant zijn voorbereiding niet heeft gedaan. Dit is allesbehalve positief. Naast voorbereiding over het bedrijf is de voorbereiding ook bij jezelf. Begin met een strak cv die gericht is op jouw sollicitatie richting het bedrijf. Verwerk in jouw cv-aspecten die voor het bedrijf waar je solliciteert belangrijk zijn. Zorg ook ervoor dat je cv verzorgd is met een zakelijke profielfoto geschoten door een bedrijf zoals Link Fotografie. Een goed

uitziende zakelijke profielfoto zorgt dat je al een voorsprong hebt op de andere. Verdere

voorbereidingen die je kan treffen is ervoor zorgen dat je in elk geval iets

weet over het bedrijf waar je solliciteert. Ook helpt het als je vooraf weet

wie je tegenover je hebt

Stel zelf de vragen

Naast motivatie en voorbereiding is ook belangrijk om interesse te tonen. Deze interesse kan je laten zien door middel van het uit je zelf stellen van vragen. Ieder sollicitatiegesprek eindigt met de vraag “heb jij nog vragen?”

Zorg dat je dit voor bent door zelf de vragen te stellen hierdoor toon je

zelfstandige interesse richting het bedrijf.

Blijf gefocust op de geschikte banen

Ga vooral niet op allerlei soorten vacatures solliciteren. Wanneer

je op gesprek bent horen mensen graag dat je geïnteresseerd bent in die functie

niet in meerdere verschillende openstaande. En zo kan je je beter focussen op

de juiste baan die bij jou past.