Cloud

Waar je op moet letten bij het afnemen van clouddiensten?

Het afnemen van clouddiensten is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om duidelijk te hebben wat het allemaal inhoudt als u gaat werken in de cloud. Om die reden is het belangrijk dat u de volgende punten voor uzelf duidelijk heeft. Deze punten zijn:

Wat is de invloed van de cloud op mijn bedrijf

Het maken van een risicoanalyse voor dat u overschakelen naar de cloud is verstandig, dat is omdat u afhankelijk gaat worden van een leverancier en daar heeft u geen eigen invloed op. Mocht er dan iets misgaan met de cloud kan het zijn dat dit ook gevolgen voor u en uw bedrijf heeft.

Controle

Het is verstandig om regelmatig uw leverancier te controleren op bijvoorbeeld veiligheid van uw documenten, u wilt natuurlijk niet dat andere onbekende mensen gemakkelijk bij uw bestand kunnen. Als u dit extra beveiligd wilt hebben is dat mogelijk door een wachtwoord in te stellen of uw documenten te beveiligen met een encryptie. Op deze manier moeten mensen een wachtwoord hebben om de bestanden in te zien.

Referenties

Mocht u niet zeker zijn over een mogelijke leverancier, dan is het mogelijk om te vragen naar referenties. Hiermee kunt u contact krijgen met klanten van de leverancier en vragen naar hun ondervinden van de geleverde dienst. Zo kunt u er achter komen of u in zee wilt gaan met de leverancier of niet.

Gegevens terug zetten

Het kan zijn dat u om welke reden dan ook naar een andere leverancier wilt gaan of het zelf weer wilt gaan beheren. Dan is het wel belangrijk dat u weet of het mogelijk is of u uw gegevens terug of over kunt zetten. Het is dan wel belangrijk dat u weet waar uw data is opgeslagen en hoe u het moet over zetten.

Wetgeving

Zelfs bij het gebruik van de cloud kunt u te maken krijgen met de wetgeving op wat voor manier dan ook, dat kan per branche en zelfs per land verschillen. Het is dan wel prettig om te weten of uw leverancier hier ook aan voldoet. Zo kan het zijn dat u alles netjes op orde heeft maar als u leverancier van de cloud dit niet heeft kan dat ook problemen voor u en uw klanten opleveren, de verantwoordelijkheid hiervan ligt ook bij u. Ga daarom om die reden na of uw leverancier zich aan de regels houdt die in de wet beschreven zijn.