Het internet der dingen, oftewel Internet of Things, is een begrip dat je tegenwoordig steeds vaker hoort. Binnen de IT is dit een veelvoorkomende term. Eigenlijk ook steeds vaker in ons dagelijks leven. Maar wat houdt dit precies in?

Wat is het nut van Internet of Things?

Internet of Things is het fenomeen wat je een paar jaar geleden alleen nog maar in films zag. De futuristische scènes zijn nu werkelijkheid geworden. Internet of Things houdt in dat apparaten een eigen leven kunnen leiden doordat ze worden ‘bestuurd’ door het internet. Bijna ieder apparaat, van koelkasten tot thermostaten, hebben een eigen IP-adres (internetadres) die de apparaten uniek en toegankelijk via het internet maken. Alle apparaten kunnen met elkaar communiceren. Het doel hiervan is het makkelijker maken van handelingen voor mensen en het realiseren van maatschappelijke belangen. Voorbeelden hiervan volgen in de volgende alinea. Al deze apparaten slaan data op en analyseren deze, zodat je betere keuzes kunt maken.

Voorbeelden

Op persoonlijk vlak en op maatschappelijk niveau zijn er voorbeelden te noemen van Internet of Things. Op persoonlijk vlak kun je denken aan verschillende voorbeelden. Denk aan een draagbaar apparaat dat op een dag telt hoeveel stappen je hebt gezet en je de dag erna hieraan herinnert. Of een koelkast die automatisch een boodschappenlijstje maakt of zelfs producten bestelt aan de hand van wat er op is. Ook een auto die is verbonden met het internet is een van de vele mogelijkheden. Bots je bijvoorbeeld per ongeluk op een andere auto, dan wordt dit automatisch doorgegeven aan het merk van de auto waarin je rijdt. Binnen een mum van tijd staat er een vervangende auto voor je klaar. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met een Tesla.

Ook op maatschappelijk niveau zie je enorm veel mogelijkheden op het gebied van Internet of Things. Denk aan thermostaten die vanzelf uit- en aanspringen wanneer de binnentemperatuur een bepaalde hoogte heeft bereikt. Dit scheelt niet alleen jezelf energiekosten, maar is ook nog eens enorm goed voor het milieu. Of een smartphone app waarmee weggebruikers de ergste gaten in de weg konden registreren. De versnellingsmeter in je telefoon slaat op wanneer je auto een gat treft en dit wordt vervolgens doorgespeeld naar de gemeente.

Cybersecurity

Als IT’er zijn dit soort innovaties erg goed om rekening mee te houden. Internet breidt zich steeds sneller en verder uit. Dit betekent ook dat er steeds meer apparaten moeten worden beveiligd tegen cybercriminaliteit. Schakel als bedrijf of particulier daarom altijd een professional in, bijvoorbeeld bij Ritchie Solutions, als je twijfelt aan de werking en alle beveiliging van je apparaten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>